Jakie potrawy oferuje kuchnia staropolska?

Kuchnia staropolska zmieniała się przez wieki. Na sam kształt potraw miały wpływ liczne przemiany historyczne – nasi przodkowie stworzyli kuchnię staropolską bazując i łącząc znane już smaki z tymi poznanymi poza granicami kraju. Co wyróżnia kuchnię staropolską? Na jakich składnikach bazuje i jakie potrawy oferuje? Te i wiele innych sekretów odkrywamy w poniższym artykule.

Podstawy kuchni staropolskiej

W Restauracji Kmicic mają Państwo okazję przetestować wyśmienitą kuchnię i dania sprzed wieków. Zanim jednak przejdziemy do potraw, jakie oferuje kuchnia staropolska, warto wiedzieć na jakich składnikach bazuje i czym przede wszystkim się charakteryzuje.

Co wyróżnia kuchnię staropolską?

Podstawą kuchni staropolskiej były składniki regionalnego pochodzenia i gospodarstwo domowe. Polska jest krajem typowo rolniczym, z wieloma leśnymi terenami, dlatego też spożywano wyłącznie to, co dostarczało wówczas pole oraz zwierzynę upolowaną w lesie i ryby z rzek lub stawów.

Kuchnia staropolska to głównie potrawy ciężkostrawne. Znaleźć tu można było wiele wyrobów mięsnych, dań mącznych, obficie doprawianych, kwaśnych lub słonych. Ponadto, w jadłospisach królowały kiszone warzywa i przetwory. Nie można zapomnieć także o mocnych alkoholach, takich jak wódka i nalewki, które były nieodzownym dodatkiem do  wielodaniowych posiłków podawanych na staropolskich stołach i towarzyszą im do dziś.

Najciekawsze dania kuchni staropolskiej

W pierwszych polskich książkach kucharskich, wydawanych na przełomie XVI i XVII w., znaleźć można głównie przepisy na ogony, ozory i uszy wołowe. Wówczas uważane one były za przysmaki – zarezerwowane wyłącznie dla zamożniejszej części społeczeństwa. W naszej restauracji w Warszawie w ramach menu proponujemy m.in.:

  1. Ogony wołowe i wieprzowe. Przepisy na dania z ogonem wołowym lub wieprzowym znaleźć można w wielu starych polskich książkach kucharskich. Choć dziś są przez wielu niedocenianymi produktami, tak wciąż stanowią interesującą bazę dużej ilości potraw. Mimo sporej ilości tłuszczu, to cenne źródło białek i cennych składników odżywczych, takich jak m.in. fosfor, żelazo, cynk i witamina B12.
  2. Uszy wieprzowe. To składnik, który pojawiał się w wielu staropolskich przepisach. Dziś nie są często wykorzystywane, jednak można je smażyć na chrupko, wędzić i suszyć, następnie podawać jako przekąskę. Stanowią też dodatek do takich dań polskich jak m.in. bigos.
  3. Ozory wołowe. Ich przyrządzanie ma w polskiej kuchni długą tradycję. Pisał nawet o nich sam Adam Mickiewicz w “Panu Tadeuszu”. Według staropolskich przepisów ozory wołowe serwowano z sosem chrzanowym, a po dziś dzień przygotowuje się je na wiele innych sposobów.

Wszystkich, którzy chcą skosztować dań kuchni staropolskiej zapraszamy do Restauracji Kmicic. Oferujemy także organizację imprez okolicznościowych, takich jak chrzciny, komunie, przyjęcia weselne i wiele innych.